RD ÚHONICE, 2016


Studie rodinného domu se stodolou se zabývá možnostmi území ve stávající rodinné zástavbě. Na hranici pozemku směrem k ulici se nachází starší jednopodlažní dům se sedlovou střechou. Tento objekt je určen k demolici a na jeho místě je nově navržen objekt stodoly, který vhodně doplňuje a navazuje na strukturu okolní zástavby. Vytváří adekvátní vstupní prostor na pozemek, včetně parkovacích stání pro dvě auta.

Samotný rodinný dům je umístěn na východní hranici pozemku. Přáním investora bylo soustředit pobytovú denní zónu a veškerý život do zahrady, naplno využít její přírodní charakter se vzrostlými stromy a vytvořit příjemnou návaznost interiéru s exteriérem. Dům je orientován tak, aby pobytové místnosti byly osvětleny ze západu. Je navržen jako jednopodlažní objekt s plochou střechou. Ta je vykonzolovaná před fasádu objektu v celé své délce a vytváří tak kryté závětří s terasou, které zvyšuje hodnotu propojení interiéru a exteriéru. Vstup do objektu je navržen z tohoto závětří do středu dispozice. Po levé straně od vstupu se najdeme velkorysý obytný prostor s integrovanou funkční kuchyňskou linkou. V návaznosti na něj je navržen pokoj pro hosty s vlastním sociálním zázemím a technickou místností. Po pravé straně od vstupu je pak zóna s ložnicemi a soukromým sociálním zázemím. Celý tento prostor je propojen chodbou vybavenou střešními světlíky a úložnými prostory v celé své délce.

Na zahradě je několik vzrostlých stromů, které se návrh snaží maximálně zachovat. U severní fasády je navržen přírodní biotop v návaznosti na molo – terasu. Jezírko rozděluje zahradu na dvě pobytové zóny - užitkovou a relaxační.

12
04
10
11
06
07
08
09
03
02
01

© H3T architekti. All rights reserved.