RD STATENICE, 2014


Stávající rodinný dům se nachází nedaleko nově opraveného centra Statenic - drobné obce umístěné na severozápadním okraji Prahy. Dvoupodlažní dům se sedlovou střechou pochází z 90. let minulého století a byl vyprojektován jako dvougenerační dům se dvěma nezávislými vstupy. V přízemí i podkroví se nacházejí obytné místnosti, koupelny i technická zázemí. K rodinnému domu patří i rozlehlá zahrada se vzrostlými stromy a dva objekty garáží.

Záměrem investora bylo vybudovat ze stávajícího dvougeneračního domu objekt vhodný pouze pro jednu rodinu, jehož dispozice bude odpovídat současným standardům na bydlení. Hlavním požadavkem bylo otevřít hlavní obytnou místnost směrem do zahrady, zachovat vstup z ul. Pod Strání a vybudovat několik dalších soukromých pokojů s dostatkem úložných prostor v přízemí a patře. 

Výsledný návrh představuje dům, který je - oproti původnímu stavu - ukončen mírně šikmou střechou. Půdorysná stopa domu se nemění, polovina stropní konstrukce mezi přízemím a patrem a celé druhé patro je však zcela nové. Sedlová střecha a většina konstrukcí 2. podlaží je odstraněna, včetně štítových zdí. Nová konstrukce 2.NP je navržena jako dřevostavba. 

Vnitřní dispozice se v hlavní obytné části otevírá směrem do zahrady. Nový dřevěný trámový strop tvoří galerie v 2.NP propojené konstrukcí lávky. Směrem k příjezdové komunikaci jsou orientovány soukromé pokoje - pokoj pro hosty, ložnice, dětské pokoje a domácí práce. Dům je navržen jako průchozí - na vstupní chodbu navazuje velká obytná místnost, ze které je možné vyjít přímo do zahrady.

01zahrada
Puvodni stav pudorysy
Bourani navrh pudorysy
Navrh pudorysy
Puvodni rezy
Bourani rezy
Navrh rezy
Puvodni pohledy
Navrh pohledy
Viz1
Viz2
Int2

© H3T architekti. All rights reserved.